Christos D. Arvanitis was born in Ioannina and has been an attorney in Athens since 1979. He holds a law degree from the Aristotle University of Thessaloniki, a D.E.A. in European Law from the University of Strasbourg, and a diploma in Comparative Law from the same university.
Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την ενεργή δικηγορία, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης επί 8 έτη στη Νομική Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Προβληματικών Επιχειρήσεων και ανά διαστήματα νομικός συνεργάτης στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Είναι αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρίας Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Από το έτος 1982 και για διάστημα πάνω από 20 έτη, διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Ασχολήθηκε ενεργά με την επίλυση πληθώρας ζητημάτων του ΦΣΑ και του φαρμακευτικού κλάδου γενικότερα, παρέχοντας συμβουλές σε φαρμακοποιούς, φαρμακευτικούς συλλόγους και φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ενασχόλησής του με τη φαρμακευτική νομοθεσία, μετείχε σε νομοθετικές επιτροπές κατάρτισης και σύνταξης νόμων και τροποποιήσεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επίσης, χειρίστηκε υποθέσεις φαρμακοποιών σχετικές με κάθε φύσεως ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως μεταβιβάσεις φαρμακείων, συστεγάσεις-αποσυστεγάσεις, κληρονομικά φαρμακεία, διοικητικές, φορολογικές και ποινικές κυρώσεις κατά φαρμακοποιών, μισθωτικές διαφορές κλπ.
Έχει εισηγηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), στον ΦΣΑ και σε άλλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας προτάσεις για την άμεση είσπραξη των απαιτήσεων φαρμακοποιών από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία και εξέδωσε σε βάρος τους πληθώρα διαταγών πληρωμής.
Πρόσφατα, ως νομικός εκπρόσωπος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ μετείχε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση της νομοθεσίας σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.(ν.3918/2011).
Επίσης, ως νομικός παραστάτης του ΠΦΣ, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, προσέφυγε στο ΣΤΕ για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία επιτράπηκε η πώληση βρεφικών γαλάτων α΄βρεφικής ηλικίας εκτός φαρμακείων και επιτεύχθηκε η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης αυτής με την υπ’αρθιμ. 307/2012 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣΤΕ. Μετά την εξέλιξη αυτή, εκδόθηκε νόμος που επέβαλε την διάθεση των βρεφικών γαλάτων α’ βρεφικής ηλικίας και από σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων.
Στην ενότητα”Νομικές Αναλύσεις” εγκαινιάζεται διαρκής ενημέρωση επί σημαντικών και επίκαιρων ζητημάτων που αφορούν φαρμακοποιούς και φαρμακεία.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου απέκτησε το πτυχίο του (LL.B) το 2010. Συνέχισε τις σπουδές του στο City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα LL.M in International Energy Law το 2012, με διατριβή με θέμα ‘Addressing the need for robust offshore oil and gas regulation post-major accidents’. Απέκτησε επίσης διδακτορικό στη Νομική από τη Νομική Σχολή του City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 2017, με διατριβή με τίτλο ‘Collaboration and Contract Management in Offshore Oil and Gas Contracts – An English Law Analysis’. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, όπου απέκτησε το Ελληνικό Εθνικό Απολυτήριο και το Γερμανικό Abitur.
Στον τελευταίο ρόλο του ως Business Development Manager – Offshore Wind στην εταιρεία Masdar – Abu Dhabi Future Energy Company, από τον Δεκέμβριο του 2022, είναι υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό αναδυόμενων έργων υπεράκτιου αιολικού στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας σχέσεις με τοπικούς εταίρους, κυβερνητικούς φορείς και τοπικούς εμπλεκόμενους, καθώς και την επίβλεψη των καθημερινών λειτουργιών σε διαπραγματεύσεις συμβάσεων, ανάλυση αγοράς και ρυθμιστική συμμόρφωση.
Προηγουμένως, υπηρέτησε ως Νομικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, παρακολούθησε τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων και ήταν επαφή με την ΕΔΕΥ και τη βιομηχανία, συμμετείχε στην Επιτροπή Σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, διαπραγματεύτηκε την επενδυτική συμφωνία των μεταλλείων Κασσάνδρας με την Hellas Eldorado Gold, επέβλεψε ευρωπαϊκά και περιφερειακά έργα όπως το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου και συνέταξε το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά έργα.
Από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2021, εργάστηκε ως Νομικός Σύμβουλος στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), όπου εξασφάλισε τη συμμόρφωση και καλή εκτέλεση των μισθωτικών συμβάσεων, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις διαγωνισμών για υπεράκτια οικόπεδα, συντόνισε Στρατηγικές Περιβαλλοντικές Εκτιμήσεις για υπεράκτια οικόπεδα και διαχειρίστηκε τις προμήθειες και συμβάσεις για την εταιρεία.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως Δικηγόρος Υπό Εκπαίδευση στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2011, όπου υποστήριξε στις διαδικασίες συμμόρφωσης με το ‘3ο Πακέτο Ενέργειας της ΕΕ’.
Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως το ‘2nd Energy Union Future Leaders’ το 2019 και το ‘Energy Union Future Leaders’ το 2017 από το Ελληνικό Ενεργειακό Φόρουμ υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, συνδιοργάνωσε το συνέδριο ‘4th London Universities Maritime Law and Policy Research Group’ το 2013 και ήταν γραμματέας συνεδρίου για τις ‘Ενεργειακές Εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο’ από το Κέντρο Έρευνας Διαχείρισης Ενέργειας (RCEM), ESCP Europe και το City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τέλος, ήταν κύριος διοργανωτής της εκδήλωσης ‘Σχιστολιθικό Αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο’ το 2013.
Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Δικαίου Ενέργειας (EFELA), το Ελληνικό Ενεργειακό Φόρουμ, η Ελληνική Ένωση Δικαίου Ενέργειας (Αθήνα) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αθήνα).