Έλαβα γνώση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου (Σ/Ν) για τις συνενώσεις φαρμακείων. Στο δίλημμα δε «αρεστός» ή «χρήσιμος» επιλέγω, όπως πάντα, «χρήσιμος».

Καταλήγω αβίαστα στο συμπέρασμα, με την πρώτη κιόλας, δίχως καν δεύτερη ανάγνωση, ότι το Σ/Ν είναι ένα σοβαρά λαθεμένο και «λειψό» κείμενο, τόσο από νομικής, όσο και από ουσιαστικής πλευράς, που αντί να προάγει τον σπουδαίο για τον κλάδο στόχο της ορθολογικής ανάπτυξης των φαρμακείων, τον στέλνει πάλι στην εξέδρα, όπως έχει συμβεί άλλωστε και στο παρελθόν (θυμίζω το ήδη καταργηθέν άρθρο 8 Ν. 1963/1991 σχετικά με τις εταιρείες εκμετάλλευσης φαρμακείων).

Το διακύβευμα θα μπορούσε να είναι τόσο κορυφαίο για το ελληνικό φαρμακείο και τους Έλληνες φαρμακοποιούς, όσο αντίστοιχα κορυφαίο πρέπει να είναι και το νομικό πλαίσιο που θα το διέπει.

Δεν αμφιβάλλω για τις καλές προθέσεις, τόσο του ΠΦΣ, όσο και της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte που μελέτησε τη δομή του project αυτού. Το αποτέλεσμα ωστόσο (δηλαδή το νομοσχέδιο) είναι ανεπαρκές, εσφαλμένο και ακατάλληλο για την επίτευξη των σκοπών που επιδιώκει και δυστυχώς φοβούμαι ότι δεν θα δικαιώσει στην πράξη τους στόχους αυτών που ορθώς το οραματίσθηκαν.

Εκτιμώ, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, ότι αν αυτό το σχέδιο νόμου, όπως είναι διατυπωμένο, γίνει νόμος, θα είναι και εξαιρετικά αποκρουστικός για όσους φαρμακοποιούς έλκονται από την ιδέα συνένωσης των φαρμακείων τους.

Διερωτώμαι ωστόσο αν οι συντάκτες του Σ/Ν ζήτησαν να επωφεληθούν από τις εμπειρίες φαρμακοποιών που έχουν από καιρού συστήσει μεταξύ τους ad hoc τέτοια σχήματα συνένωσης φαρμακείων, ώστε να αφουγκραστούν τα επί του πεδίου προβλήματα που αυτοί αντιμετώπισαν, ώστε να καταλήξουν στις βέλτιστες λύσεις. Θα το πρότεινα χωρίς δισταγμούς γιατί έχω ασχοληθεί κατά καιρούς με τέτοια προβλήματα και γνωρίζω πόσο επώδυνα υπήρξαν σε διάφορες περιπτώσεις.

Εύχομαι καλό κουράγιο στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής που θα δεινοπαθήσει για να φέρει στο «ίσα» αυτό το σχέδιο νόμου, τουλάχιστον από νομικής πλευράς. Ως προς το επιχειρηματικό σκέλος, οι ασάφειες, ατέλειες και οι κίνδυνοι που προβάλλουν μέσα από την κάθε αράδα του Σ/Ν, θα το καταστήσουν «αντιπαθητικό» για όσους ονειρεύτηκαν την ιδέα.

ΥΓ: Επιφυλάσσομαι να επανέλθω με σχόλια στοχεύοντας στην βελτίωση των διατάξεων.